Lexicon Ingrediënten: Lavash

Er zijn twee soorten: Armeense en Georgische.

Armeense lavash (onderste afbeelding) is een dun, plat brood. In Armenië wordt het zowel vers als gedroogd gegeten. In droge vorm is het heel lang houdbaar. Besprenkeld met water kan het tot leven gewekt worden als zacht brood. Zo kan men de hele winter voorzien zijn van lekker brood. Lavashbrood is extreem dun en hoeft niet opgewarmd te worden voor gebruik. Het brood bevat alleen water, bloem, zout en olie en wordt volgens een eeuwenoud recept gebakken. Het bevat geen conserveringsmiddelen en geen gist.

Vers is lavash zacht en flexibel en uitermate geschikt voor kleine hapjes, rolls en wraps. Bovendien is het door zijn gezonde samenstelling een goed alternatief voor gewoon brood.

Georgische lavash (bovenste afbeelding), ook wel shoti heeft het meeste weg van Italiaanse pizza bianca, of focaccia, een soort dikke pizza bodem die tegelijkertijd krokant en luchtig is. Deze variant van lavash wordt wel met gist bereid.

Zie ook: brood

     

Lavash