Lexicon Keukengerei: Eetlepel

In de keuken is het een inhoudsmaat: 15ml. In de medische wereld ook. De artsen noemen hem het liefste bij zijn Latijnse naam - cochlea cibarium. Dat is raar, want in het Oude Rome heette een lepel helemaal niet zo. Ze noemden het meestal een ligula. De cochlea was meer iets van een metalen pollepel.

In het Oude Rome was de ligula was ook een vloeibare inhoudsmaat maat. Zij kwam overeen met 1/48 van een sester, oftewel 11,25 ml. De sester was weer 1/48 deel van een amfoor (dat is 26 liter).

De eetlepel wordt in de keuken ook gebruikt voor het vormen van quenelles.

Aan tafel, waar hij ook wel soeplepel wordt genoemd,  is het de lepel die groter is dan de koffielepel en de dessertlepel. Meer is er eigenlijk niet over te zeggen, want er is aan tafel geen vaste maat. Ligt een beetje aan wat je fijn vindt eten - een lepel die in je mond past of een lepel waar je aan nipt.

Eetlepel