Lexicon Keukengerei: Ovensteen

Een ovensteen, pizzasteen of broodbaksteen is een vuurvaste stenen plaat die in de oven wordt geplaatst. Pizza, bijvoorbeeld,  heeft een razendsnelle bereiding nodig en moet zowel van onderen als van boven verwarmd worden. Het beste resultaat verkrijgt u natuurlijk in een houtgestookte pizza-oven. Heeft u die niet, zorg dan voor een pizzasteen: u zet de steen in de oven tijdens het voorverwarmen,  ruim voordat u de pizza bakt.

Er zijn tal van pizzastenen in de handel. Een goed alternatief, misschien nog wel beter, is een marmeren plaat van minstens 15 mm dikte. Een ovensteen is overigens ook niet weg te denken voor liefhebbers van eigengemaakt brood.

Jammer genoeg lost een pizzasteen een tweede probleem slechts ten dele op: een pizza-oven kan veel hogere temperaturen bereiken dan een keukenoven. De steen kan slechts een gedeelte van dat verschil compenseren, waardoor er toch altijd en beetje verschil zal blijven bestaan tussen een thuis gemaakte pizza en eentje die vers uit de houtgestookte oven komt bij 'Giovanni'. 

Franse term: Pierre à pizza
Duitse term: Pizzastein, Brotbackstein
Engelse term: Baking stone
Italiaanse term: Pietra rifrattaria (ook wel refrattaria)

Ovensteen