Lexicon Keukengerei: Mengkom

Een mengkom is een essentieel onderdeel van een goede keuken. Je hebt ze in alle soorten en maten. Afhankelijk van wat je moet mengen kunnen verschillende vormen en materialen een rol spelen: zo zijn metalen mengkommen geschikt voor producten die tijdens het mengen moeten worden verwarmd of gekoeld (op ijs), terwijl dikke aardewerken potten belangrijk zijn voor het zo constant mogelijk houden van de temperatuur van het mengsel tijdens de bereiding. In veel gevallen is een mengkom van plastic afdoende.

Een belangrijk principe van de mengkom is de grootte; neem nooit een mengkom die krap aan is: daar heeft u alleen maar last van. Een mengkom moet ruim zijn, zodat u goed kunt mengen zonder te morsen. 

Hoewel ze vrij zeldzaam zijn, zijn mengkommen met een ronde bodem binnenin de beste voor een goed resultaat. Elke hoek in een mengkom is een obstakel waar ingrediënten minder goed gemengd kunnen worden. Hoe gelijkmatiger de bodem van de mengkom, des te beter.

Mengkommen zijn ook een onderdeel van keukenmachines.

Franse term: Bol 
Duitse term: Schüssel
Engelse term: Bowl

Mengkom