Lexicon Ingrediënten: Courgette

Courgette (ook wel: mergpompoen of (Italiaans) zucchina) is een groente uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het Nederlandse woord courgette voor de groente komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent.

De courgette kan geel of groen zijn. Hij kan rauw, ingelegd, gekookt en gebakken gegeten worden.

Hoe kleiner de courgette - hoe lekkerder. De kleinste maat die in Nederland wordt geoogst is 7 cm (50 gram). De courgette is dan donkergroen en op zijn smakelijkst. Tegenwoodig zijn ook ronde courgettes verkrijgbaar. De vorm is leuk om mee te experimenteren - de smaak is er niet beter op geworden. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit worden verhandeld als 'courgette fleur' en worden in Italië en Griekenland als een delikatesse beschouwd. In Italië wordt de bloem gevuld met mozzarella en ansjovis, door een beslagje gehaald en gefrituurd in olijfolie (fiori di zucca).

Franse term: Courgette
Duitse term: Zucchini
Engelse term: Zucchini            

Courgette, donker Courgette, licht

Courgette