Lexicon Ingrediënten: Daslook

Daslook. Ook bekend als berenlook of onder de duitse naam Bärlauch (Allium ursinum). Een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Deze soortaanduiding is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. De ovale bladeren zijn 3-5 cm breed en donkergroen. De plant komt voor in bijna heel Europa, in Klein-Azië«, de Kaukasus, en in Rusland (waar het bekend is onder de naam Cheremsha (черемша)) van Siberië tot Kamtsjatka .

De plant groeit liefst in de schaduw van loofbomen. Als de plant nog niet bloeit kunnen de bladen rauw fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen. Ze hebben een bieslook-, uien- of knoflooksmaak. Vooral de bladeren ruiken bij het verwrijven naar knoflook en uien. In Duitsland geniet daslook sinds enkele jaren een grote populariteit en wordt het verwerkt tot bijvoorbeeld pesto en marinades en in onder meer brood ('Bärlauchbrot') en kaas. Daslookbladeren lijken op  lelietje-van-dalen, gevlekte aronskelk en herfsttijloos, die giftig zijn. Jaarlijks komen hierdoor gevallen van voedselvergiftiging voor. We zeggen het maar even.

Van daslook kan een heerlijke kruidenboter worden gemaakt. Zie daarom ook: Kruidenboter

Zie ook: cheremsha

Franse term: Ramson
Duitse term: Bärlauch
Engelse term: Ramson     

Daslook