Lexicon Keukengerei: Cocktailshaker

Een cocktailshaker wordt gebruikt bij het maken van cocktails. Het is een afsluitbare beker, meestal van edelstaal, waarin de ingrediënten worden samengevoegd en vervolgens door elkaar geschud. Er zijn enkele varianten:

  • De cobbler: deze is het meest bekend en ook het makkelijkst te gebruiken. Deze bestaat uit een stalen beker met een deksel met ingebouwde zeef (strainer). Helemaal boenop zit een dop om de beker af te sluiten. De cocktail wordt door de zeef in het glas geschonken. De dop kan vaak ook gebruikt worden om hoeveelheden mee af te meten.
  • Boston shaker: deze bestaat uit een glazen en een stalen beker die over elkaar geplaatst worden en elkaar afsluiten. Hierdoor kun je zien wat je shaket.
  • Franse shaker: een Boston shaker, maar dan met twee stalen bekers.
  • Speedshaker: een glas dat over het cocktailglas heen geplaatst wordt om het glas af te sluiten waarna het shaken eigenlijk in het  glas plaatsvindt waar het drankje later in geserveerd wordt.

Franse term: Shaker
Duitse term: Cocktail-Shaker
Engelse term: Cocktail shaker

Cocktailshaker