Lexicon Ingrediënten: Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis), ook wel met zijn Italiaans naam "porcino" genoemd,  is een uitstekend eetbare boleet met een verfijnde smaak, die - zelfs in gedroogde vorm- uitstekend in allerlei gerechten verwerkt kan worden. Deze soort komt  overal in Europa en Noord-Amerika in dennenbossen voor, vooral in de buurt van de inlandse eik en Amerikaanse eik. Het exemplaar op de foto is geoogst in de bossen van Twente. In Italië is de porcino, na de truffel,  de meest geliefde paddestoel (Fungo porcino). Ook in Duitsand, en vooral in het Zuiden, komt de zogeheten Steinpilz in vele menu's voor. Ook in Frankrijk is men zeker niet vies van deze paddestoel. In Polen, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne wordt in de late zomer met de hele familie naar eekhoorntjesbrood gezocht voor de winter. Ze worden gedroogd of ingeweckt.  Men noemt ze daar "witte" paddestoelen (byelye griby - белые грибы).

Zie ook: 

Franse term: Cèpe
Duitse term: Steinpilz
Engelse term: Cep

Eekhoorntjesbrood droog

Eekhoorntjesbrood