Lexicon Ingrediënten: Maestrichter fruitstroop

Al in 1852 stookte Joris Visschers in het Limburgse Beek in grote ketels stroop van appels en peren. Op die manier zorgde hij ervoor dat het overschot aan fruit van zijn land werd verwerkt in een lang houdbaar product dat op het brood kon worden gesmeerd. Om de stroop zoeter te maken stookte hij ook suikerbieten tot stroop en mengde dit met de appelstroop. Zo ontstond rinse appelstroop: een mengsel van suikerbieten en appels. Alnaargelang de oogst appels groter of kleiner was, zat er meer of minder appel in de stroop. Een generatie later is ook Jan Timmermans in het Limburgse Beesel begonnen met het stoken van stroop. Zowel het bedrijf van Joris als van Jan is in de familie gebleven. Uiteindelijk zijn beide bedrijven samen gaan werken onder de naam Frumarco. Frumarco maakt nog steeds stroop volgens de traditionele recepten. En eigenlijk nog steeds op dezelfde manier... zij het met behulp van de moderne technieken.

Maastrichter fruitstroop is een typisch bestanddeel van het bekende Maastrichts zuurvlees. Klik op de link voor het recept.

 

Zoervleis.

Maestrichter fruitstroop