Lexicon Ingrediënten: Geleisuiker

Suiker waaraan pectine is toegevoegd. Pectine is een bindmiddel dat gewonnen wordt uit fruit, meestal appels. Het vormt in een zuur milieu bij verhitten met suiker een gelei. De bekendste toepassing hiervan is in jam. De meeste vruchten bevatten meestal onvoldoende pectine om een voldoende stevige jam te geven. Appel, pruim en sinaasappel bevatten relatief veel pectine en kersen en aardbeien vrij weinig. Kweepeer daarentegen bevat veel pectine. Vroeger moest daarom de jam door lang koken ingedikt worden, hetgeen de smaak niet ten goede komt.

Geleisuiker speciaal is een geleisuiker die tweemaal meer bindkracht heeft dan gewone geleisuiker. Omdat hierdoor slechts de helft nodig is om jam te maken, krijgt men halfzoete jam.

Zie ook: bramenjam,  suiker

Franse termSucre gélifiant
Duitse term: Gelierzucker
Engelse term: Gelling sugar

Geleisuiker