Lexicon Ingrediënten: Gerst

Gerst (Hordeum vulgare) is een graansoort. Niet te verwarren met gierst. Wilde gerst (Hordeum spontaneum) komt in het Midden-Oosten nog steeds voor. Gerst behoort net als overige granen tarwe, haver, rogge, gierst en rijst tot de grassenfamilie. Ontkiemende gerst (mout) is een belangrijke grondstof voor bier en whisky. Gerst bevat weinig gluten (in water zwellende kleefstoffen) en is daarom niet erg geschikt voor het bakken van brood. Door bij het gerstemeel 20-30% tarwemeel te mengen is het wel mogelijk hier brood van te bakken, maar ook deze broden vallen nogal plat uit. Gerst kan gekookt gegeten worden als vervanger van aardappel en rijst als een leuke en zeer smakelijke variatie op het dagelijkse dieet. In Engeland wordt gerst gebruikt voor het vervaardigen van een populaire frisdrank - barley water. In Italië is gerst erg populair in de vorm van een met ijskoud water aangelengde siroop (sciroppo d'orzo), of gebrand als vervanger van koffie (Caffè d'orzo).

Franse termOrge
Duitse term: Gerste
Engelse term: Barley

Gerst