Lexicon Ingrediënten: Madame Jeanette

Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili).  Adjuma is echter veel korter en nét even iets minder scherp.

Madame Jeanette wordt als één van de allerheetste pepers beschouwd. Hij wordt veel gebruikt in de Surinaams Creoolse keuken. 

De heetste..
De legende beweert dat deze Spaanse peper genoemd is naar een al even hete verschijning uit die omstreken. Het is niet bekend of ze oorspronkelijk uit Nederlands, Frans of Engels Guinea kwam, dan wel uit Brazilië, Santo Domingo of een andere hoek van de Caraïben. Het zou me daarom niets verbazen als uiteindelijk blijkt dat het niet meer dan een waanvoorstelling van zeelieden was, net als de zeemeerminnen, de eenhoorn, de Vlieghende Hollander en Moby Dick): het gaat om  de berucht prostituee Madame Jeanette.

Zie ook:  Spaanse peper