Lexicon Ingrediënten: Mungboon

De mungboon , ook bekend onder de namen green bean, choroko (in Swahili), mongo, moong, moog, mash bean, munggo or monggo, green gram,golden gram, en groene soia, komt uit India en omringende landen. De jonge peulen en zaden worden gekookt als groente of verwerkt in soepen. De mungboon is lichter verteerbaar dan veel van zijn soortgenoten. In India maalt men gedroogde zaden tot meel, waarvan gekruid platbrood wordt gebakken. Ook wordt er het traditionele gerecht "dahl" van gemaakt. Hiervoor gebruikt men mung dahl, een geslepen en gesplitste mungboon.
In Indonesië eet men de "katjang idjo" (groene boon) als een soort pap met kokosmelk en palmsuiker. Wij kennen de mungboon hoofdzakelijk in zijn gekiemde vorm uit de Chinese keuken (taugé). Taugé wordt geproduceerd door de zaden in water te weken en in het donker te laten ontkiemen. Het smaakt kruidig-nootachtig en bevat veel vitamine C.

De mungboon wordt vooral in (sub)tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000m.

Zie ook: bonen, taugé

Franse term: Haricot mungo
Duitse term: Mungbohne
Engelse term: Mung bean

 

Mungboon