Lexicon Ingrediënten: Grano duro (semola di)

Semola di grano duro (tarwegries ) is grof meel van durumtarwe of harde tarwe (Triticum durum), een tarwesoort met een grote en harde korrel, waardoor het meel een hoog gehalte aan gluten bevat. Durumtarwe groeit alleen goed in een warm klimaat en wordt in Europa voornamelijk in het Zuiden verbouwd. Het meel is geel gekleurd. Afhankelijk van de maling wordt van dit tarwe couscous gemaakt of Italiaanse pasta. De hardheid van de meelsoort zorgt voor de mogelijkheid de pasta beetgaar (al dente) te serveren, een hoedanigheid die voor de Italiaanse keuken van essentieel belang is. Papperige pasta (pasta scotta) is bij gegoede Italiaanse families uit den boze en bij menig opvliegerige echtgenoot reden voor een echtelijke ruzie.

Zie ook:
Griesmeel

Zelf eens proberen pasta te maken?  Klik hier voor een paar handige tips!

Grano duro (semola di)