Lexicon Ingrediënten: IJsbergsla

Iceberg sla. IJsbergsla of ijssla (Lactuca sativa) is een slasoort die begin 20e eeuw in Californië (VS) geïntroduceerd werd onder de naam "Iceberg". Deze naam kreeg de soort vanwege het transporteren van de sla per trein van de west naar de oostkust waarbij voor de houdbaarheid een berg ijs op de sla werd gedaan. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en veelal iets doorzichtig. De bladeren vormen een gesloten krop, de randen kunnen krullend uiteen staan maar kunnen ook strak om de krop 'gevouwen' zijn.

Iceberg wordt vaak genoemd als hoofdbestanddeel van de beroemde Ceasar's Salad. Dit berust echter op een misverstand. Het originele recept van deze salade, toegeschreven aan de Italiaanse VS-immigrant Cesare Cardini, is met bindsla (ook wel Romaine of Romasla genoemd).

Zie ook:

Franse term: Laitue iceberg
Duitse term: Eisbergsalat
Engelse term: Iceberg lettuce  

IJsbergsla