Lexicon Ingrediënten: Jeneverbes

De jeneverbes is de vrucht van de Juniperus communis, een conifeer. De naam jeneverbes is een verbastering van het Latijnse Juniperus dat is samengesteld uit junior, jongere en parere verschijnen. Dit slaat op de jonge vruchten die reeds verschijnen voordat de rijpere vruchten zijn afgevallen. De distillaten jenever, gin en borovichka (боровичка) en de likeur Bénédictine worden gemaakt met deze vrucht.

De jeneverbes bevat oliën die wel gebruikt worden in badolie. Ook worden de vruchten als specerij gebruikt in bijvoorbeeld marinades voor wild en zuurkool. Naast de bessen worden ook de bladeren gebruikt, bijvoorbeeld bij het grillen van vis. In sommige landen van Oost-Europa wordt het hout van de Juniperus gebruikt om kleine decoratieve of huishoudelijke voorwerpen te maken die een bijzonder aangename geur verspreiden, vooral wanneer ze worden verwarmd. Dit hout is in Rusland zeer populair als onderzetter voor de theepot.

Franse term: Baies de genièvre
Duitse term: Wacholderbeere
Engelse term: Juniper berry       

Jeneverbes