Lexicon Ingrediënten: Kaki

Kaki is een miskende vrucht. Het is een heerlijk zoete, zachte vrucht met een zalige, bijna hemelse smaak. In onze winkels wordt hij echter, zoals dat vroeger met de avocado ook was, onrijp verkocht. En dan is ie....niet te pruimen - bitter, wrang stroef, ongemakkelijk in de mond. Dit komt door een overmaat aan tannine die in de harde vruchten aanwezig is, al zijn ze nog zo mooi glanzend oranje.
Kaki's moeten 'narijpen': de zaden in de kaki scheiden een stof af die de tannine afbreekt. , waardoor de vrucht eruit gaat zien alsof hij aan het rotten is maar de smaak eindelijk vrijkomt. In landen van de vroegere Sovjet-Unie is reeds lang bekend dat kaki, net als onze boerenkool, lekkerder wordt als de vruchten bevroren zijn geweest, al dan niet aan de boom.  Een tip voor liefhebbers in Nederland: tegen de tijd dat uw groenteboer denkt dat de kaki weggegooid moet worden is hij meestal net aan het rijpen. Doe hier uw voordeel mee.
Kaki wordt ook gedroogd gegeten, net als vijgen en dadels (zie afbeelding). Erg zoet. Heerlijk.

Franse term: Plaqueminier
Duitse term: Kaki
Engelse term: Kaki persimmon       

Khaurma
Gedroogde kaki (Khaurma, khurma)

Kaki