Lexicon Ingrediënten: Kardoen

De kardoen (Cynara cardunculus) is een distel, die verwant is aan de artisjok. Hij is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. In Zuid-Europa wordt de plant veel gegeten. Bij ons is hij beter bekend als lastig onkruid. In de winkel doet de kardoen denken aan selderij, maar dan harig. Zowel de bloemknoppen als de vezelige bladstelen en middennerf worden gegeten. De beste bereidingswijze is blancheren omdat dan veel van de smaak blijft behouden. Hij smaakt bitter en zoet, de smaak doet sommigen denken aan de smaak van de artisjok. De bladsteel wordt een paar weken voor de oogst omwikkeld met zwarte folie om hem te bleken. De kardoen verkleurt bijna ogenblikkelijk na het snijden, net als de artisjok. Snelheid bij de verwerking is daarom aan te raden.

Een deel van de plant kan ook gebruikt worden als stremsel voor vegetarische kazen. De bloemen kunnen als snijbloem in een vaas worden gezet.

Franse term: Cardon
Duitse term: Cardy
Engelse term: Cardoon   

Kardoen