Lexicon Ingrediënten: Amaranth

Amaranth (ook wel amarant) is een plant met lange rode pluimen. In Europa is de plant hoofdzakelijk bekend als sierplant. In de VS als onkruid dat de de beren een hoop last bezorgt. De zaden lijken op graankorrels. Van sommige soorten amaranth zijn de zaden eetbaar. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. Het product is glutenvrij. Gepofte of geroosterde amaranth kan bij de warme maaltijd als vervanger dienen van rijst. Van het meel kan brood gemaakt worden. Het is rijk aan vitamine B, vitamine E en verschillende mineralen.

Koken:
250 ml water op 100 gram amaranth. Water met amaranth koud opzetten en aan de kook brengen. Deksel op de pan, 20 minuten laten pruttelen op laag pitje. tot het water geabsorbeerd is en de korrels mooi zacht zijn.

Poffen:
Zet een koekenpan op hoog vuur, zonder vetstof. Doe de korrels er per 1-2 lepels tegelijk in en roer tot de meeste korrels zijn opengebarsten als popcorn. Heerlijk op zichzelf of met melk en vruchtenvoor een gezond ontbijt!

Amaranth

Amaranth