Lexicon Ingrediënten: Kriek (zure kers)

De kers is een populaire steenvrucht. De overlevering zegt dat ze oorspronkelijk komen uit Kerasunta in Noordoost-Anatolië. Daar vandaan zouden de Romeinen ze hebben meegenomen rond het jaar 70 v.Chr. 
Er zijn, ook botanisch gezien, 2 soorten kersen:

  • zoete kers (Prunus avium)
  • zure kers (Prunus cerasus).

In België wordt de zoete kers gewoon 'kers' genoemd, en de zure kers 'kriek'. De zoete kers wordt voornamelijk vers geconsumeerd en de zure kers wordt in onze regio meer voor de industriële verwerking gebruikt. In Oost-Europa wordt ook de zure kers veel gegeten, ingeweckt, in gebak enz. De zure kers (Prunus cerasus), in Oost-Europa bekend als vishnya of verbasteringen daarvan, in Zuid-Europa als visciola. In Italië worden er onder meer amarenen van gemaakt. In België onder meer kriek, een biersoort.

Zie ook: 
Amarena
Kers
Kriek (bier)

Franse term: Griotte
Duitse term: Sauerkirsche
Engelse term: Sour cherry

Kriek (zure kers)