Lexicon Ingrediënten: Kiwoa

Aan de Euromunt kunt u zien hoe klein ze zijn, deze bijzondere vruchten. Kiwoa's, ook wel minikiwi's (Actinidia arguta), kiwiberry (kiwibes), baby-kiwi, grape-kiwi, cocktail-kiwi, hardy kiwi, kiwai, tara-vine, bower-vine, kishmish en kokuwa genoemd,zijn een nauwe verwante van de kiwi. Omdat deze echter stukken beter tegen vorst kunnen dan de kiwi zelf, vinden we de minikiwi's tot diep in Siberië terug. De vruchten van de mini-kiwi hebben een zoete, aromatische smaak. Ze zijn rijk aan mineralen en hebben een nog hoger vitamine C-gehalte dan de gewone kiwi's. Kiwoa's kunnen vers gegeten worden en ook op verschillende manieren verwerkt worden, zoals jam, chutney of compote. Ook zijn de doorgesneden vruchtjes fraai als garnering bij hapjes of desserts. De vruchten worden ook wel gedroogd en er kan zelfs wijn van worden gemaakt.

Zie ook: kiwi

Recept kiwoachutney

Recept: Lamsfilet in loempiadeeg met kiwoachutney en palmhart

Kiwoa