Lexicon Ingrediënten: Witte peper

De peperplant groeit van oorsprong vooral in India, maar wordt nu ook geproduceerd door Indonesië, Maleisië, Brazilië en Vietnam. Wereldwijd wordt ongeveer 140.000 ton peper per jaar geproduceerd. De peperplant is een slingerplant die maximaal 15 meter hoog kan worden. Hij groeit in de schaduw. De plant heeft veel vocht nodig, en een hoge temperatuur. De plant draagt bessen van ongeveer 5 mm groot.

De bessen groeien in trosjes van ongeveer 12 cm lang, zoals aalbessen.

Zwarte, witte, rode en groene peper stammen allemaal van dezelfde plant. De zwarte peper ontstaat uit de onrijp geoogste (groene en licht rode) bessen, die bij het drogen bruin tot zwart worden. Indien men de bessen niet droogt maar juist nat maakt en laat gisten, breekt de schil open en daaruit komt de witte peper tevoorschijn.

De groene peper ontstaat net als zwarte peper uit de onrijpe vrucht, maar de vrucht wordt geconserveerd in bijvoorbeeld azijn of zout water.

Zie ook:

    Franse term: Poivre blanc
    Duitse term: Weißer Pfeffer
    Engelse term: White pepper 

    Witte peper