Lexicon Ingrediënten: Kokosolie

Kokosolie wordt uit de kokosnoot, vrucht van de kokospalm (Cocos nucifera) gewonnen. Al generaties lang is het voor miljoenen tropische volkeren de primaire vetbron. Het heeft een hoog gehalte verzadigde vetzuren en is erg stabiel en daarom uitermate geschikt voor bakken en frituren, met een rookontwikkelingspunt ronde de 180° C. Kokosolie oxideert slecht en blijft dus erg lang houdbaar. Het smeltpunt ligt rond de 25° C en daarom kennen we in onze landen de kokosolie vooral als kokosvet (in vaste vorm - zie foto).

Kokosolie wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook erg veel in de cosmetische industrie. In tropische keukens is het een bestanddeel van curries. In niet-derde-wereldanden komt kokosolie veel voor in snoep en koekjes, in chocolade en in coffee creamers.

Zie ook: kokos

Franse term: Huile de coco
Duitse term: Kokosöl
Engelse term: Coconut oil     

Kokosolie