Lexicon Keukengerei: Friteuse

De friteuse, ook wel frituurpan of frietketel, wordt gebruikt om gerechten in olie te frituren. Een friteuse kan bestaan uit een - meestal geëmailleerde - pan en een frituurmandje die samen op een fornuis kunnen worden opgewarmd, of uit een elektrisch verwarmde bak met bijbehorend mandje die alleenstaand kan worden gebruikt. Het voordeel van de elektrische versie is de daarin voorziene thermostaat, die oververhitting vermijdt en daardoor brandgevaar terugdringt. Frituren geschiedt meestal rond de 160-175° C; er gaan echter steeds meer stemmen op dat dit slecht is voor de gezondheid. Frituren op lagere temperaturen levert echter slappe producten op die zich helemaal vol hebben gezogen met olie. Op industrieel niveau is een oplossing gevonden: Vacuümfriteuses. Deze enorme machines frituren onder druk op lage temperatuur (130° C), waarmee knapperigheid wordt bereikt terwijl smaak en kleur blijven behouden. Bovendien gaat de olie in dit proces vele malen langer mee dan wij thuis gewend zijn. Maar ja, het is kiezen: of een kleine friteuse, of geen carport en ruzie met de buren.

Franse term: Deep fryer
Duitse term: Friteuse
Engelse term: Friteuse

Friteuse