Lexicon Ingrediënten: Boerenkool

Boerenkool (Brassica oleracea acephala laciniata of sabellica) is een in Nederland zeer populair bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en in de herfst en winter wordt gegeten, vooral in stamppot (zie recept) en een typische wintergroente is. Van oudsher leeft de overtuiging dat boerenkool het lekkerst is als de vorst over het land is geweest. Door bevriezing barsten de celwanden van de boerenkool en wordt de groente zoeter van smaak. Thuis is dit in de diepvries ook na te bootsen.
In Europa, op enkele streken in België, Frankrijk en Duitsland na, wordt boerenkool of helemaal niet verbouwd, of als veevoer. In de Verenigde Staten komt het wel weer wet vaker voor.
Boerenkool wordt "geritst", want de stelen zijn te taai om te eten. In de winkel zijn de jonge bladen geritst en al te koop (zie afbeelding). Toch is boerenkool vers van het land een stuk lekkerder.

Zie ook:

Franse termChou frisé
Duitse termGrünkohl
Engelse termKale

Boerenkool, gesneden

Vers gesneden boerenkool

Boerenkool