Lexicon Ingrediënten: Korianderzaad

Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie . In de Indonesische keuken kennen we gemalen korianderzaad als 'ketoembar'. Koriander woordt ook nog wel eens 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Als specerij komt korianderzaad veel voor in de keukens van het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. In de Kaukasus, en daardoor in Rusland, is verse koriander, meer in trek.

Alle delen van de plant zijn eetbaar, echter de verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt in de keuken. Korianderzaad en korianderblad hebben een zo van elkaar verschillende smaak dat men zich moeilijk voor kan stellen dat het om dezelfde plant gaat. Korianderzaad weten veel Nederlandse consumenten niet te benoemen, omdat het in de traditionele huishoudelijke Nederlandse keuken weinig voorkomt. Toch is korianderzaad prominent aanwezig in alledaagse zaken als koek en ossenworst.
Korianderzaad is een heerlijk bestanddeel voor marinades. Het is maar een tip.

Zie ook: koriander

Franse term: (Fruits de) coriandre
Duitse term: Koriander(körner)
Engelse term: Coriander seeds

Korianderzaad