Lexicon Ingrediënten: Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie . In de Indonesische keuken kennen we gemalen korianderzaad als 'ketoembar'. Koriander woordt ook nog wel eens 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Als specerij komt korianderzaad veel voor in de keukens van het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. In de Kaukasus, en daardoor in Rusland, is verse koriander, meer in trek.

Alle delen van de plant zijn eetbaar, echter de verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt in de keuken. Korianderzaad en korianderblad hebben een zo van elkaar verschillende smaak dat men zich moeilijk voor kan stellen dat het om dezelfde plant gaat. Korianderzaad weten veel Nederlandse consumenten niet te benoemen, omdat het in de traditionele huishoudelijke Nederlandse keuken weinig voorkomt. Toch is korianderzaad prominent aanwezig in alledaagse zaken als koek en ossenworst. Wat verse koriander betreft - je moet er beslist even aan wennen. De eerste keer snap je niet wat de bedoeling is. Maar, net als met zoenen en oesters, uiteindelijk kun je het zo lekker gaan vinden  dat je niet meer zonder kunt. Het combineert perfect met tomaat, citroen, knoflook en gegrild vlees. Kan dus eigenlijk niet ontbreken bij uw BBQ!

Zie ook: korianderzaad

Franse term: Coriandre
Duitse term: Koriander
Engelse term: Coriander 

Koriander