Lexicon Ingrediënten: Kweepeer

De kweepeer of kwee (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en is een algemeen bekende vrucht, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. Ook in Nederland wint de kweepeer weer aan populariteit. De kweepeer is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. De botanische naam is afkomstig van de Griekse stad Kydonia, tegenwoordig Chania, in het noordwesten van Kreta. Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees en het hoge gehalte looistoffen in het vruchtvlees. Het woord "marmelade", dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo. Een inmiddels wereldberoemde toepassing van kweepeer is het Spaanse Membrillo, een stevige kweepeerpasta die vaak bij de even zo beroemde Manchego schapenkaas wordt geserveerd. Kweeperenmoes is een lekker alternatief voor appelmoes.

Franse term: Coing
Duitse term: Quitte
Engelse term: Quince

Kweepeer