Lexicon Ingrediënten: Leffe

Leffe Het abdijbier Leffe is jammer genoeg niet wat je van een abdijbier zou verwachten: het is een brand van een groot concern, de Inbev-groep. De abdij van Leffe is alleen houder van het intellectueel eigendom op de naam Leffe. De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. In 1240 verwierven de monniken de brouwerij van Saint-Médart, aan de overkant van de Maas, en brachten haar over naar de abdij zelf. In 1466 verloor de abdij het eigendomsrecht op de brouwerij, de brouwerij werd verpacht waarbij de abt nog wel de hoofdverantwoordelijke bleef totdat de abdij op last van de Franse Republiek opgeheven werd in 1796. Sindsdien is het een getouwtrek van jewelste rond het merk Leffe, met grote spelers zoals Hoegaarden, Stella Artois en Grade. Het Leffe-gamma is een van de belangrijkste merken en een global specialty brand geworden van de Inbev-groep. Frankrijk is de voornaamste afzetmarkt.

De volgende soorten bestaan:

  • Leffe Bruin (6,5%), sinds 1952, donker bier, gefilterd
  • Leffe Tripel (8,5%), sinds 1954, blond bier met hergisting op fles
  • Leffe Vielle Cuvée (8,2%), sinds 1956, thans voor de buitenlandse markt bestemd
  • Leffe Blond (6,6%), sinds 1967
  • Leffe Radieuse (8,2%), sinds 1973
  • Leffe 9 (9,0%), sinds 2006
  • Leffe Kerstbier (6,6%), sinds 2008
  • Leffe Lentebier (6,6%), sinds 2011
  • Leffe Ruby (5%), sinds 2011
Leffe