Lexicon Ingrediënten: Mais

Mais is een grassoort. Het komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika waar het gewas eerst gewoon in het wild groeide en later, net als "onze" grassoort graan door de oorspronkelijke bewoners veredeld werd. Na de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 kwam de maisplant  naar Europa. In Spanje deed het gewas het direct erg goed.
Er zijn inmiddels veel soorten mais, waarvan slechts een klein gedeelte geschikt is voor menselijke consumptie: de suikermais wordt aan de kolf geconsumeerd. Andere soorten worden verwerkt tot o.a. tortilla's, maisbrood, cornflakes, popcorn, olie, polenta, veevoeder, whisky en bier. Van mais wordt ook bier gebrouwen, onder meer in Latijns Amerika en Afrika.  De vrouwen maken een maispap waarin speeksel gespuugd wordt. De enzymen in het speeksel zetten het aanwezige zetmeel om in gluten/suikers die na een paar dagen gisten worden omgezet in een beetje alcohol.

Franse term: Maïs
Duitse term: Mais
Engelse term: Corn

Mais