Lexicon Ingrediënten: Mango

De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel gezien een razend belangrijke vrucht: het is na de banaan het meest verkochte tropische fruit. Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten. Nog niet helemaal rijpe vruchten kunnen als groente worden gekookt. Ook komt mango veel voor in geconserveerde vorm zoals in  zoetzure curry's en chutneys. Ok de bloem van de mangoboom eetbaar. De mangobloem levert bovendien lekkere honing.  Welke van deze redenen de doorslag heeft gegeven is de auteur niet bekend, maar de mango, die van nature voorkomt in India, is daar heilig. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt. Wij importeren de vrucht vaak uit Israël. In de VS is de staat Florida een belangrijke producent.

Mango-ijs?
Mango is een verraderlijke "beestje" in combinatie met zuivel en andere dierlijke eiwitten (gelatine bijvoorbeeld). Het bevat enzymen (proteasen) die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Uw dessert of saus kan daarom snel gaan schiften. Mango moet daarom vóór dergelijk gebruik worden geblancheerd.

Zie ook:  

Chutney

Franse term: Mangue
Duitse termMango
Engelse termMango

Mango