Lexicon Ingrediënten: Mispel

De mispel (Mespilus germanica) is een heerlijke vrucht die bij ons niet (meer) zo bekend is. Hij stamt waarschijnlijk uit de omgeving van de Kaspische Zee. Daar werd hij drieduizend jaar geleden al verbouwd. De oude Romeinen en Grieken kenden de mispel ook.  De mispel is door de Romeinen verder door Europa verspreid; het was een zeer belangrijke vrucht tijdens het Romeinse Keizerrijk, tot diep in de Middeleeuwen. Later werden andere vruchten geïntroduceerd en verlies de mispel terrein.
De mispel bevat veel vitamine C en schijnt de spijsvertering te bevorderen. Mispels worden iets beurs gegeten, net als 
kaki. Te vers zijn ze aan de wrange kant. Na een nacht vorst en een paar weken rust zijn ze zoet en zacht. In Nederland is de mispel niet bij elke groenteboer te vinden. In de Turkse winkel hebt u vaak meer kans.

Franse term: Neflier
Duitse term: Mispel
Engelse term: Medlar

Mispel