Lexicon Ingrediënten: Witlof

Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof, (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. Dat is de reden waarom het blad wit is. Het is een variëteit van cichorei, net als roodlof, molsa en andijvie.
Witlof is een tweejarig gewas. Het eerste jaar wordt van de zaden de plant gekweekt die de penwortel levert. Deze penwortel wordt opnieuw verbouwd (getrokken, in vaktermen) en levert de krop. De trek vindt plaats in lichtdicht afgesloten ruimtes. Vroeger gebeurde dit op het land, met zand over de planten, een beetje zoals bij de aspergeteelt.

 Uit dezelfde familie komen de krulandijvie, beter bekend als frisée, witlof, roodlof en radicchio. Kenmerk voor de hele familie is de intens bittere smaak. Bij witlof is deze inmiddels door veredeling bijna volledig overwonnen.

Zie ook:  Radicchio, frisée, roodlof , molsla andijvie

Franse term: Chicorée
Duitse term: Chicoree
Engelse term: Chicory

Witlof