Lexicon Ingrediënten: Nagaimowortel

Nagaimo (Dioscorea opposita), ook wel yamaimo, Chinese yam, Japanese bergyam, Koreaanse yam, huaishan yao (淮山药), of shan yao (山药) genoemd, Uit de familie van de yam, een zetmeelhoudende, lichte, knapperige wortel die rauw qua structuur wat aan een radijs doet denken. Gek genoeg, als je hem raspt krijg je een witte, kleverige drab. De Japanners noemen dat tororo (zie afbeelding). Het is het hoofdbestanddeel van okonomiyaki, het flensje van dit recept.

Yam wortels zijn over het algemeen niet eetbaar. Deze Nagaimo is een uitzondering. Nagaimo wordt niet zo zeer om de smaak, maar eerder om zijn plakeigenschappen gebruikt in de Japanse keuken. Hij geeft de geleiachtige structuur aan soba noedelsoep, en speelt een belangrijke rol bij het bij elkaar houden van het beslag van onze flensjes (waar geen meel of ei aan te pas komt).

Nagaimowortel geraspt

Nagaimowortel