Lexicon Ingrediënten: Oester (platte)

In tegenstelling tot de exotische Japanse (holle) oester  is de platte oester (Ostrea eduliseen inheems weekdier. In de zestiger jaren was hij met uitsterven bedreigd door een ziekte. Nu heeft hij het weer zwaar te verduren omdat hij verdrongen wordt door de Japanse (holle) oester, die in 1963 werd geïntroduceerd om de binnenlandse oesterteelt te redden na een vreselijke oesterziekte-epidemie. In het wild komt deze oester in de Noordzee eigenlijk al niet meer voor, terwijl de Japanse oester zich juist heeft uitgebreid tot in de Waddenzee toe. De platte oester is dus schaarser dan de Zeeuwse oester, mede doordat dit dier oester zich moeilijker voortplant dan zijn Japanse familielid. De gevoeligheid voor ziektes is gebleven, dus kwekers moeten uiterst voorzichtig te werk gaan. Al deze omstandigheden leiden ertoe dat de platte oester aanzienlijk duurder is dan de holle.

Veel consumenten vinden de platte oester delicater van smaak dan de Japanse oester.

Platte Zeeuwse oester
De platte Zeeuwse oester heeft een 
ronde, gladde schelp.
Hij is geschikt voor consumptie na 5-6 jaar.
De maten (het kaliber) van de Zeeuwse platte oesters worden uitgedrukt in nullen (1/0, 2/0, 3/0, 4/0, 5/0)

De 'r' in de maand
Het oesterseizoen van de platte oesters loopt van september tot april: in de maanden met de 'r'. Sommigen beweren dat het Franse woord 'huître' hiermee samen hangt: het zijn totaal acht maanden met een 'r': huit 'r', letterlijk vertaald acht 'r'-en. Jammer genoeg is dit totale onzin. Het woord stamt af van het Latijn Ostrea.

Zie ook: Masterclass oesters openmaken

Franse term: Huitre plate
Duitse term: Europäische Auster
Engelse term: European flat oyster 

Oester (platte)