Lexicon Ingrediënten: Palmkool

Palmkool, ook wel cavolo nero genoemd (andere benamingen zijn Lacinato, Toscaanse kool, Dinosaur kale, zwarte kool, platte kool) is nauw verwant aan de boerenkool. Het is een groentesoort met een lange traditie in de Italiaanse keuken, in het bijzonder die van Campania, waar het al eeuwenlang verbouwd wordt. Palmkool wordt gebruikt in veel klassieke pasta- en pizzagerechten. Het is bovendien in veel streken één van de traditionele ingrediënten van de minestrone. Net als de meeste andere soorten kool wordt palmkool meestal eerst geblancheerd en daarna gebakken met andere, smaakvolle ingrediënten. Palmkool kan ook rauw gegeten worden in een salade. In de Toscaanse keuken wordt het vaak gebruikt in ribollita ("opnieuw gekookt"), een dikke, stevige soep, van oudsher gemaakt van overgebleven eten van de dag ervoor, maar inmiddels ook speciaal gemaakt.De plant groeit tot een hoogte van twee meter. Vaak wordt geoogst uit de onderkant van de steel, waardoor de rest van de plant eruit ziet als een palmboom. Vandaar ook de naam.

Recepten met palmkool

Zie ook:  Kool

Franse term: Chou palmier
Duitse term: Palmkohl
Engelse term: Lacinato cale

Palmkool