Lexicon Keukengerei: Hutspot

Hutspot, hutspotketel of hutspotpot. Een historische herinnering in het Leidse Stedelijk Museum De Lakenhal aan het Leidens ontzet. Hutspot is een gerecht met heel wat historie. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574, toen de storm naar het zuiden keerde en het water uit de doorgestoken dijken naar het belegerde Leiden blies, kwam het waterpeil zo hoog dat de Spaanse belegeringstroepen vluchtten. Volgens de overlevering vond een kleine weesjongen in het verlaten legerkamp een ketel met hutspot. Elk jaar op 3 oktober wordt dit moment gevierd met hutspot, een stamppot van wortelen, uien en aardappelen, en klapstuk. Wat de wees echt vond, in niet helemaal meer duidelijk. Waarschijnlijk een brij van pastinaken: de aardappel, ontdekt in Amerika, wordt in Nederland pas veel later, in 1727, als voedsel erkend. De wortel, afkomstig uit Afghanistan, is waarschijnlijk ook  pas na het Leidens ontzet geïntroduceerd in West-Europa. Maar het is een prachtig verhaal...

Meer info: www.lakenhal.nl

Hutspot