Lexicon Ingrediënten: Pastinaak

Pastinaak. Weer zo'n "vergeten groente": de pastinaak (Pastinaca sativa - ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd) komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied maar was al in de Middeleeuwen zeer populair in West-Europa. Later verdrongen, hoofdzakelijk door de aardappel, die in de 18e eeuw op grote schaal zijn intrede deed. De pastinaak kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Gefrituurd lijkt hij veel op aardappelchips. De pastinaak werd onder andere gebruikt als ingrediënt van stamppotten en maakte deel uit van de hutspot zoals die door de Spanjaarden bij het Leids ontzet van 1574 werd achtergelaten.  In het Russisch heet de pastinaak "pasternak" (пастернак), net als de grote schrijver Boris Pasternak, vader van de roman "Dr. Zjivago".

Pastinaak heeft veel weg van wortelpeterselie. Het zijn echter verschillende groentes.

Zie ook:  Wortelpeterselie

Franse term: Panais
Duitse term: Pastinak
Engelse term: Parsnip

Pastinaak