Lexicon Ingrediënten: Piment

Piment (Pimenta dioica) is een specerij uit Midden-Amerika en West-Indië, ook bekend als Jamaicapeper, pimentbes, allspice of nagelpeper. De zaden worden gedroogd en zowel in hun geheel als gemalen gebruikt.  Het zijn korrels die veel weghebben van zwarte peperkorrels maar een slag groter zijn. Piment ruikt naar een mengsel van kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Dit is de reden waarom de Engelsen het allspice zijn gaan noemen. De smaak doet denken aan peper en is scherp. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom deze specerij vaak wordt verward met Spaanse peper.

Piment was naar verluid al bekend bij de Azteken en de Maya's: het werd er waarschijnlijk ceremonieel gebruikt. Ook ging het in de chocolade. Vreemd genoeg wordt het in de huishoudelijke keukens van Nederland zelden gebruikt, terwijl het industrieel bij schering en inslag wordt toegepast. In veel patisserie komt met het tegen. Kruidkoeken bijvoorbeeld. 

Franse term: Piment de la Jamaïque
Duitse term: Piment
Engelse term: Allspice

Piment