Lexicon Ingrediënten: Raapstelen

Raapstelen zijn de jong geoogste bladeren van een aantal verschillende kool- en raapsoorten. Deze  werden vroeger geoogst om de andere rapen meer ruimte te geven voor groei. Tegenwoordig worden raapstelen ook speciaal voor de oogst  geplant. De blaadjes moeten vroeg worden geplukt. Ze zijn dan erg lekker. Later krijgen ze een bittere smaak. De stelen blijven langer lekker - hoe ouder de plant, des te vaker worden daarom alleen de stelen gebruikt en de bladeren weggegooid. Op de foto's onder de tekst ziet u hele jonge raapstelen van ongeveer 10 cm lang. Rechts ziet u wat volwassenere raapstelen van ca. 30 cm. Deze tweede soort wordt bij ons niet zoveel gegeten. In Duitsland is deze, bekend onder de naam Rübstiel (ook wel Stielmus), zeer geliefd. Als laatste een afbeelding van "onze" raapstelen met zelfs de raapjes eraan! Heerlijk!

Raapsteel groot

Raapsteel jong

Zie ook:  Raap

Duitse term: Rübstiel

 

Raapstelen