Lexicon Ingrediënten: Ras el hanout

Ras el Hanout (ook wel Rass el hanout; Arabisch: راس الحانوت) is een kruidensamenstelling die vrijwel in heel Noord-Afrika wordt gebruikt. De naam betekent in het Arabisch "Het beste uit de winkel". De samenstelling is per regio en zelfs per handelaar verschillend, en kan oplopen tot 100 ingrediënten. Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, komijn, koriander, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen. Het mengsel heeft een licht- tot donkerbruine kleur en ruikt heel intens. Het wordt gebruikt bij wild, lamsvlees, couscous en rijst. Allerlei tajineschotels kunnen ermee bereid worden. Sommigen beweren zelfs dat ras-el-hanout een afrodisiacum is. Dat zou goed uitkomen, want oesters zijn in sommige stromingen het Mohammeddaanse geloof "haram", oftewel niet toegestaan voor consumptie.

Recepten met ras-el-hanout

Zie ook: kruidenmengsels

Ras el hanout