Lexicon Keukengerei: Kazan

De kazan komt in het Nabije Oosten veel voor. Vooral in Oezbekistan, Kazachstan en Turkmenistan is het een niet weg te denken attribuut in de dagelijkse keuken. De kazan kan het best worden vergeleken met een wok. Hij heeft een ronde of sterk afgeronde bodem en wordt zowel rechtstreeks in het houtskool gezet als boven een vuurtje, in een speciale ring op drie poten. De Kazan is van dik metaal, vroeger vooral van gietijzer, in de communistische dagen in de Sovjet-Unie van Dural (een soort gegoten aluminium) en tegenwoordig ook wel van staal. Het gerecht bij uitstek dat in de kazan wordt klaargemaakt is plov. In de Kaukasus worden ook khinkal en bepaalde maaltijdsoepen in de kazan vervaardigd. Het principe van de kazan is dat deze de warmte extreem lang vasthoudt, waardoor gerechten kunnen worden aangebraden op het vuur een vervolgens zonder verdere verhitting doorgaren. De dikte van de wand van de kazan zorgt ervoor dat aanbranden niet vaak voorkomt.

Kazan