Lexicon Ingrediënten: Sojaboon

Sojaboon. De sojaboon (Glycine max) is een razend populaire, misschien zelfs wel té populaire peulvrucht, die als grondstof dient voor een enorme hoeveelheid sojaproducten. Soja is zeer voedzaam: het bevat 18% vet en 43-49% eiwit. De meeste sojabonen zijn geel. Er zijn echter ook zwarte, bruine en groene rassen.

In de oorspronkelijke Nederlandse keuken komt de sojaboon niet voor. Toch is hij goed te verwerken, ook in Nederlandse gerechten, in plaats van witte bonen bijvoorbeeld.

Oorspronkelijk stamt soja uit het Verre Oosten. Daar is deze boon al zoveel duizend jaar in gebruik. Soja was zo belangrijk dat het in het Chinese keizerrijk zelfs een  heilige gewas was, net als rijst, tarwe, gerst en gierst. Van soja worden tofoe (tahoe), tempeh, sojasaus, fu-zhu, sojamelk, sojaolie, een hele serie vleesvervangers en voedseladditieven en nog veel meer gemaakt.

Franse term: Graine de soja
Duitse term: Sojabohne
Engelse term: Soybean

Sojaboon