Lexicon Ingrediënten: Rivierkreeft

Rivierkreeften zijn zoetwaterkreeften.  In Scandinavië, Polen en een aantal landen van de vroegere Sovjet-Unie zijn rivierkreeften erg populair. In Zweden en Finland bestaat de traditie vrienden uit te nodigen voor een kreeftenfeestje, een maaltijd van rivierkreeften. Er wordt een dillesaus bij gegeven en in de schil gekookte aardappelen met dille, er wordt veel gezongen en veel aquavit bij gedronken. In Rusland worden rivierkreeften (Rus - раки - Raki) hoofdzakelijk geserveerd met overvloedige hoeveelheden bier. Het is het gerecht bij uitstek voor een avondje in de banja (Russiche sauna). In Nederland worden ze niet veel gegeten. Wel komen ze steeds vaker voor in het wild. De Amerikaanse rivierkreeft verovert het Nederlandse oppervlaktewater en begint zelfs een ware plaag te worden vanwege schade die het beestje aanricht aan de oevers van sloten. Het dier heeft geen naturlijke vjand in Nederland en plant zich met Amerikaanse inzet en overtuiging voort. Het is echter ook een lekkernij dus, wat ons betreft, iedereen op kreeftvangst op zondag!

Franse term: Écrevisse
Duitse term: Languste
Engelse term: Crayfish

Rivierkreeft