Lexicon Ingrediënten: Zonnebloemolie

Zonnebloemolie wordt veel gebruikt in de keuken voor het maken van dressings en als basis voor allerlei andere producten waar plantaardige olie in verwerkt wordt, zoals mayonaise. Het is een heldere, goudgele olie met een zachte, neutrale smaak. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte. Zonnebloemolie kan daarom voor frituren (tot  180°C)  gebruikt worden. Zonnebloemolie komt ook voor in de cosmetische industrie. Het productieproces is redelijk duurzaam: het na het uitpersen van de pitten resterende meel kan tot veevoer worden verwerkt.

Franse term: Huile de tournesol
Duitse term: Sonnenblumenöl
Engelse term: Sunflowerseed oil

 

Zonnebloemolie