Lexicon Ingrediënten: Vanille

Vanille is afkomstig van een orchidee. De vanille-orchidee (Vanilla planifolia) levert de specerij vanille(stokjes), die niet alleen wordt verwerkt in levensmiddelen, maar ook in onder andere tabak en parfum. Van vanille wordt beweerd dat het een afrodisiacum is. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico. Madagaskar is nu een van de grootste producenten van vanille. De vruchten van de plant (die eruitzien als peulen, maar botanisch gezien eigenlijk bessen zijn) worden onrijp geplukt en vochtig verhit, daarna langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces optreedt. Hierdoor verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak. De beste vanille komt van het eiland Réunion: Bourbonvanille (naar de oude benaming van het eiland). De grootste verbruiker van natuurlijke vanille is Coca-Cola. Toen in 1985 de "New Coke" werd geïntroduceerd, stortte de economie van Madagaskar in. De reden was, dat in de "New Coke" vanilline, een goedkoper synthetisch substituut, werd gebruikt. Het gebruik van echte vanille liep tijdens deze periode met meer dan de helft terug. Pas nadat de nieuwe cola uit het assortiment werd gehaald krabbelde de economie weer omhoog.

Vanille is heel makkelijk schoon te maken. Klik_hier voor aanwijzingen. U kun er ook voor kiezen gemalen vanille te gebruiken. Zo krijgt u toch het effect van de bekende zwarte pitjes in uw gerechten, zonder dat u het werk ervoor hoeft te doen. Houd er wel rekening mee dat in gemalen vanille ook de schil wordt verwerkt.

Zie ook: vanillesuiker

Vanille