Lexicon Ingrediënten: Anijs

Anijs is het zaad van de anijsplant (Pimpinella anisum). Anijs wordt zowel in de keuken als in de geneeskunde gebruikt. Het komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Anijs is eeuwenlang bekend - zelfs de Egyptenaren gebruikten het.
Anijs wordt veel in de keuken gebruik om zijn prettige aroma. Heel bekend is de traditie anijs te trekken in melk. De in Nederland enigszins oubollige maar nog steeds populaire anijsblokjes worden bereid van suiker met anijsolie.
Anijszaadjes zijn ook de basisgrondstof voor de bij ons razend populaire 'muisjes’, onmisbaar bij geboortefeesten.
Van anijs wordt ook gretig gebruik gemaakt bij het vervaardigen van alcoholische danken: Franse pastis (bv. Ricard), het Griekse ouzo, het Turkse raki, absint, sambuca, arak, Bénédictine, en ga zo maar door.

Zie ook: steranijs

Franse term: Anis
Duitse term: Anis
Engelse term: Anise

Anijs