Lexicon Ingrediënten: Stevia

Stevia is een plant waarvan enkele variaties natuurlijke zoetstofproduceren. Erg populair in de 2010's en nu al weer op zijn retour, hoofdzakelijk door zijn niet of nauwelijks weg te moffelen bittere nasmaak. De bekendste soort is Stevia rebaudiana (oftewel Honingkruid ). Stevia is 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Suikerlobbyisten hebben alles op alles gezet om stevia van de markt te houden tussen 1991 en 2008. Ook binnen de EU is stevia pas sinds kort erkend als zoetmiddel (2011). Stevia smaakt niet alleen zoet, het ziet er ook als versiering van een bord zeer fraai uit. Om stevia te verwerken moet men voorzichtig te werk gaan. In sommige producten valt het nauwelijks op, zoals bijvoorbeeld in chocola. De bittere nasmaak wordt goed opgevangen door de cacao. In yoghurt met muesli, bijvoorbeeld, in koffie of thee wordt de nasmaak voor velen onplezierig. Steviaextract is inmiddels overal verkrijgbaar in poeder, pilletjes  en druppels.

Stevia