Lexicon Ingrediënten: Spruitjes

Spruitjes zijn de okselknoppen van een koolsoort die meestal de spruitkool wordt genoemd, een koolsoort die vrij laat geoogst wordt en daarom een wintergroente kan worden beschouwd. Niet voor niets zijn we spruitjes terugkeren in allerlei wildgerechten.

Oorspronkelijk komen ze uit het gebied rond de Middellandse Zeegebied. Naar men vermoed is de teelt in onze omstreken rond het begin van de middeleeuwen begonnen. , waar ze al duizenden jaren worden geteeld. Gedurende of na de Middeleeuwen is de teelt ervan ook in Noord-Europa begonnen, maar wanneer is onduidelijk. Wat precies de relatie met de stad Brussel is, valt niet meer te achterhalen. Een feit is echter dat in een heleboel talen deze koolsoort wordt verbonden aan deze stad. Er bestaan zowel groene als paarse (zie afbeelding) spruiten.

Zie ook:  kool

Franse term: Chou de Bruxelles
Duitse term: Rosenkohl
Engelse term: Brussels sprouts

Spruitjes