Lexicon Keukengerei: Keukenmachine

Keukenmachine...een vage term voor een groentensnijder, blender, cutter, deegmenger, vruchtenpers, sapcentrifuge, vleesmolen, elektrische pastamachine en alle, willekeurige, combinaties daarvan. Keukenmachines zijn in Europa beroemd geworden in de vijftiger jaren, met de opkomst van de Kenwood Chef Model A700D, genaamd naar de uitvinder, de Brit Ken Wood. Een technisch superieur merk, het Amerikaanse KitchenAid, begon rond 1919 als deegmenger en ontwikkelde zich op basis daarvan, onder druk van andere "alles-in-één"-fabrikanten, tot de Amerikaanse tegenhanger van de Kenwood.
Zoals vaak met "alles-in-één" zijn de prestaties van de afzonderlijke configuraties van keukenmachines in de regel minder tevredenstellend dat die van losse machines, specifiek ontworpen en gebouwd voor één doel. De "compactheid" waar alle leveranciers mee lokken valt ook tegen: de machines zelf zijn vrij elegant te plaatsen op een keukenblad, maar de bijgeleverde onderdelen vullen vaak hele keukenkastjes.

Franse term: Robot de cuisine
Duitse term: Küchenmaschine
Engelse term: Food mixer

Keukenmachine